ČSOS Hodnocení kvality závodů soutěží sekce OB
Nepřihlášen | pomoc
Login:
Heslo:

Mistrovství ČR sprintových štafet

Datum: 6. 9. 2020
Centrum: Pardubice, Ohrazenice
Pořadatel: LPU
Stránky závodu: http://lpu.cz/mcr20
Stránka v ORISu: odkaz
Kreslení postupů: ---
Další informace: Trať: Štafety
Mapa: Ohrazenice, měřítko 1 : 4 000, E = 2 m, stav léto 2020, ISSprOM 2019

Hodnocení závodu už bylo uzavřeno.

 
Celková vážená známka: 2.33
Závod hodnotilo: 4 lidí

ATERÉN (váha 0,10)
Průměrná známka:2.50
Poznámky:
=>dost rychlý, bylo to zase něco jiného  (2 - Cahel M., LCE)
=>Terén byl na úroveň MČR hodně jednoduchý. Na druhou stranu i tak v něm šel postavit zajímavý závod.  (3 - Wolf D., TUR)
=>Nedostatečně orientačně zajímavý pro MČR.  (3 - Valeš J., LPM)
=>Jednodušší, ale zase umožnil kontaktní a napínavý závod  (2 - Fiala J., ZBM)

BDODRŽENÍ DOKUMENTŮ A PRAVIDEL (váha 0,15)
Průměrná známka:2.00
Poznámky:
=>---  (2 - Wolf D., TUR)
=>Bez výhrad  (2 - Fiala J., ZBM)

CHODNOCENÍ STAVBY TRATÍ, MAPY, SHROMAŽDIŠTĚ A ORGANIZACE ZÁVODU
Stavba tratí: (váha 0,15)
Průměrná známka:3.00
Poznámky:
=>Tratě dost běžecké, poměrně férové, tady určitě nebylo jednoduché tady postavit něco extra složitého. Ale v některých místech se možná nějaká trochu zajímavější volba vymyslet dala.  (3 - Cahel M., LCE)
=>Z mého pohledu velmi slabá stavba tratí. I z tohoto terénu šlo vytěžit mnohem mnohem víc. Tratě byly extrémně jednoduché (i na tuto disciplínu), zcela postrádaly snahu o komplexní volby postupů, které by zásadněji rozdělily balík. Ano, je to rychlý závod, ale i tak je to stále orienťák a měl by nutit závodníky přemýšlet a mělo by se rozhodovat i na mapě ve spojení s rychlým tempem a ne jenom na běhu. Tohle byl čistý "běžák". Přitom stačilo jen pár vhodně umístěných umělých překážek nebo víc vytěžit potenciál zakázané silnice. Farstování dle mého názoru taky nebylo dobře provedeno, v druhé polovině 4 farstované kontroly v řadě bez uzlovky vytvořily akorát dva balíky, které se ale nijak nepřelévaly. Kdyby tam byla ještě uzlovka nebo nápaditější farsta a skupiny se víc promíchaly, hned by to vneslo další drama do balíku. Farsta napříč dámským a panskými úseky (k. 17/19) by za mě být neměla! Vždycky bude nefér a tým, kde na nejdelší variantu jde žena, na tom tratí. Je to pár sekund, ale i ty mohou v takovém závodě rozhodnout o medailích. A bohužel stavba také nedostatečně eliminovala riziková místa. Při takto rychlém hromadném závodě stavitel musí přemýšlet i nad postupem balíku - kontroly ve slepých uličkách, kde se otáčelo vytvářely velmi nebezpečné situace a docházelo k nepříjemným srážkám. Do areálu parku byla otevřena jenom malá branka, kde se sráželo (i s civilisty) nebo čekaly fronty, navíc to ani nebylo hlídáno pořadatelem. Na tohle se prostě při takovém závodě musí myslet a buď to vyřešit nebo takové kontroly nestavět.  (3 - Wolf D., TUR)
=>Nevyužit potenciál mapy. Rozhodoval čistě běh, nikoli mapové dovednosti - volby, autonomní výkon na rozfarstovaných kontrolách apod. Chyběly zajímavější postupy o více volbách (postavit se daly). Některé farsty zbytečně dlouhé. Farsty mohly být kratší, častější (balík se mohl více přelévat, měnit), nutit běžce jít autonomně, farsty na vhodném místě klidně mohly být i 4, ale s maximálním důrazem na rovnocennost (muži vs ženy). Kontroly nemusely být zastrčené ve slepých ulicích (časté kolize), mohly být hned na rohu. Na některých postupech, třeba před diváckým průběhem, kde nebylo vůbec co řešit, se mohly vytvořit nějaké volby s využitím přechodů přes hlavní silnici, případně jen posunout trochu kontroly, aby tam byly alespoň volby pravá/levá okolo objektů. Kontrola na konci diváckého úseku byla zcela zbytečná (nemělo by to být o tom někoho nachytat, naopak takovým věcem předejít). Pokud jsou na postupu nějaké nepřekonatelné živé ploty je vhodné označit je páskou.  (4 - Valeš J., LPM)
=>Nestandardně použité farstování společně pro kluky i holky vyvolalo pár otázek, ale myslím, že v tomto terénu to nevadilo, na férovost závodu to nemělo vliv  (2 - Fiala J., ZBM)

Mapa: (váha 0,20)
Průměrná známka:---
Poznámky:
--- nejsou žádné poznámky ---

Mapa (Hodnotitelé): (váha 0,00)
Průměrná známka:2.00
Poznámky:
=>neběžel jsem  (0 - Cahel M., LCE)
=>---  (2 - Wolf D., TUR)
=>Hůře čitelná, byl bych pro lepší generalizaci a znázornění, především u privátů a jejich okrajů, plotů.  (3 - Valeš J., LPM)
=>Bez připomínek  (2 - Fiala J., ZBM)

Shromaždiště: (váha 0,10)
Průměrná známka:2.00
Poznámky:
=>pěkné  (2 - Cahel M., LCE)
=>Centrum pěkné. Ale některé věci mi přišly nedotažené nebo jsem nepochopil smysl. Proč byla tak dlouhá karanténa? Nebyl TV přenos, ani GPSky online, ani kontroly viditelné z centra, které by se stavěly později. Dospělí tam byli úplně zbytečně drženi 1,5h před startem. Proč? Přitom viděli a slyšeli celý průběh závodu dorostu. Při přechodu z karantény na předávku se šlo přes shromaždiště, někteří i na WC nebo pro věci mezi diváky. Vesele se tam všichni přes plot bavili s dorostem a předchozími úseky, nikdo to nehlídal. Tak buď chtějme karanténu, zakažme interakci mezi úseky, ale musí to být vymyšleno tak, aby to fungovalo (viz. loni v Polabinách). A nebo karanténu nedělejme jako na lesních štafetách. Ale tahle karanténa byla úplně k ničemu. Loni bylo centrum promakané, dobře vymyšlené se všemi návaznostmi a fungovalo to. Letos mi to celé přišlo takové nedomyšlené a dojem ze závodu to bohužel dost kazí. Oceňuji zvládnutí příprav v krátkém čase, jsem velmi rád, že MČR bylo a bylo celkově na dobré úrovni. Ale furt je to MČR.  (2 - Wolf D., TUR)
=>---  (2 - Valeš J., LPM)
=>Za situace s koronou naprosto v pořádku, pěkná karanténa.  (2 - Fiala J., ZBM)

Organizace závodu: (váha 0,10)
Průměrná známka:2.00
Poznámky:
=>Pěkné, rychlé, divácky atraktivní závody, které byly zase trošku jiné, než jsme zvyklí.  (2 - Cahel M., LCE)
=>Tady ještě poslední věc, kterou bych vytkl. Zakázané značky - zejména živé ploty na postupu nebyly opáskovány. Závodníci a možná ani mapaři ještě nejsou na issprom tolik zvyklí. V takto rychlém závodě, kde je obtížné to číst z mapy a do nepřekonatelné zelené padá teď většina roští, někde i to, které jde proskočit, by měl být závod "blbuvzdornější" a závodníky zbytečně nenachytávat. Tato místa měla být opáskována, zvýrazněna, hlídána. Silnice sice hlídána byla, ale i tak se prý v dorostu zkracovalo a nikdo to neřešil.
Určitě sem patří ale velké poděkování za přípravu v krátkém čase. Závod celkově vypadal hezky, byl dramatický a divácky atraktivní, informovanost na webu dobrá, vyhlášení velmi pěkné. Ale rozhoduje se na trati a na mapě a tam bohužel bylo hodně viditelných nedostatků, které se snažíme odbourávat, omílají se na seminářích a je škoda, že se stále opakují.  (2 - Wolf D., TUR)
=>---  (2 - Valeš J., LPM)
=>Bylo zřejmé, že pořadatelé jsou sehraní a vše proběhlo na velmi vysoké úrovni.  (1 - Fiala J., ZBM)

DHODNOCENÍ Z ŘAD ORIENŤÁCKÉHO LIDU
V lese: (váha 0,10)
Průměrná známka:---
Poznámky:
=>---  (0 - Valeš J., LPM)

Mimo les: (váha 0,10)
Průměrná známka:---
Poznámky:
=>---  (0 - Valeš J., LPM)

Diskuze k závodu je pro přihlášené hodnotitele.

nahoru
Hodnocení kvality závodů soutěží sekce OB
azitka@seznam.cz